‌Tarhaajalle

Tällä sivulla annetaan ohjeita ja neuvoja tarhaajien tavallisimpiin kysymyksiin.Mehiläistarhauksen ilmoitukset

Mehiläistarhaajan on tehtävä aluksi kolme ilmoitusta:


   1. Eläintenpitorekisteriin
   2.  Pitopaikkarekisteriin sekä 
   3. Alkutuottajaksi ilmoittautuminen.


Rekisteröinti 1 ja 2 tehdään Ruokaviraston sivuilla, johon kirjaudutaan tunnistautumalla. Alkutuottajaksi ilmoittautuminen tehdään paikalliselle elintarvikevirastolle siinä tapauksessa, että luovutat yhdenkin purkin hunajaa kodin ulkopuolelle. Yhteystiedot kuntasi elinkeinoviranomaiselle löydät täältä.


Mehiläistarha on mehiläisten pitopaikka, oli siellä  yksi tai useampi pesä. Kuva: Päivi Vestala

Esikotelomätä

Yksi tarhaajan tärkeimmistä tehtävistä on seurata pesien tautitilannetta, estää taudit tai, mikäli pesissä huomataan tauteja, hoitaa pesät eläinlääkärin ohjeiden mukaan.


Jos tiedät tai edes epäilet omien tai jonkun toisen tarhaajan pesien saaneen tartunnan, tai pesät sijaitsevat jonkun tautisen tarhan lähistöllä ota yhteyttä välittömästi eläinlääkäriin jatkotoimenpiteitä varten. Vain yhdessä toimimalla saamme esikotelomädän aisoihin jo alkumetreillä!

Lähettämällä itse joka vuosi hunajanäytteen Ruokavirastoon olet hyvin perillä omien pesiesi tautitilanteesta.

Vuonna 2023 Kuopion mehiläishoitajien yhdistys maksaa kullekin varsinaiselle jäsenelle viisi EKM näytteen kustannuksen (31,66 € alv 0). Jokainen tarhaava voi toki halutessaan ottaa enemmänkin näytteitä, mutta yhdistys maksaa tukea vain viidestä näytteestä. Ruokaviraston hinnasto.


Näyte:

Hunajanäytteeksi lähetetään pesästä otettua hunajaa (talviruokaa) joko yksittäisnäytteenä tai korkeintaan 3 pesän yhteisnäytteenä. Paras näyte saadaan sikiökakun reunoilla olevasta hunajasta. Hunajaa lähetetään vähintään 2 ruokalusikallista/pesä. Näytteen voi lähettää missä tahansa puhtaassa purkissa. Muovipussissa lähettämistä ei suositella. Yhdistys jakaa jäsenille näytepurkkeja vuosikokouksessa.


Lähetys:

Mehiläisnäytteille suunniteltu lähete liitetään huolellisesti täytettynä lähetykseen. Erittäin tärkeää on mainita tarhan pitopaikkatunnus tai osoite ja sijaintikunta esikotelomätätutkimusten yhteydessä. Näytteet voi lähettää postilähetyksinä, linja-autolla matkahuoltoon tai tuoda Kuopion toimipaikkaan. Helposti pilaantuvat näytteet on lähetettävä hyvissä ajoin viikolla, etteivät ne jää viikonlopuksi matkalle. Näytteiden lähetyskuluista huolehtii lähettäjä.


Lähete:

Täytä lähete täältä 


Näytteiden lähetysosoite:

Ruokavirasto Kuopio

 • postiosoite: Ruokavirasto Kuopio, Neulaniementie 4, 70210 Kuopio (Näytteen voi ko osoitteeseen aulavahtimestarille käydä viemässä!)
 • linja-autorahti: Ruokavirasto Kuopio, Matkahuolto Kuopio
 • puhelinnumero osoitekorttiin 040 489 3384


Näytteiden lähettäjä saa aikanaan laskun ruokavirastolta. Sen maksettuaan hänen tulee lähettää kuittikopio ja tilitiedot yhdistyksen sihteerille mikäli hän haluaa yhdistykseltä EKM-tuen.


Yhdistyksen sähköposti: kuopio.mehilaishoitajat@gmail.com


Esikotelomädän näytepurkkeja

Kuolleiden pesien tutkinta

Jo toisen kerran yhdistys piti jäsenilleen kuolleiden pesien tutkintatilaisuuden 26.4.2024. Ajatuksena on tutkia asiantuntijan kanssa, mistä syystä pesät ovat kuolleet talven aikana. Jäsenet voivat tuoda kuolleita pesiä tutkittavaksi, ja saavat asiantuntijan asiantuntijan arvion pesän olosuhteista, jotka ovat johtaneet pesän menettämiseen. On myös tarpeen, että pesien menettämistä ei tarvitse salailla, vaan asiantuntijan neuvoja haetaan kaikissa ongelmatilanteissa. Asiantuntija Lassi Kauko kokosi kuudesta tutkitusta pesästä seuraavan yhteenvedon.


Yhteenveto:


Löydettiin kolme yleistä syytä pesäkuolemiin: varroapunkki, ryöstö ja emo-ongelma. Yleinen syy pesän kuolemiseen näyttää olevan suuri punkkimäärä, joka johtaa yhteiskunnan heikkenemiseen nopeasti. Pieni mehiläismäärä ei riitä pitämään sikiöalaa lämpimänä eikä mehiläisiä hengissä. Heikko emo tai emon puute aiheuttaa pesässä levottomuutta eikä talvipallo pääse muodostumaan. Mehiläiset kuolevat ruuan puutteeseen. Ryöstö syksyllä ruokinnan aikaan saattaa jättää pesän ruokavarannot heikoiksi ja mehiläiset kuolevat nälkään.


Kuvassa on pesä, joka on ollut syksyllä vahva. Oksaalihapotuksen aikana ollut levoton, mikä on johtunut todennäköisesti emo-ongelmasta. Talvipalloa ei ole muodostunut kunnolla, jolloin ruoka ei ole riittänyt ja pesä kuollut nälkään.Karhuvahingot

Mikäli havaitset pesilläsi karhutuhon, on tärkeää, että saadaksesi tuhotuista pesistä korvauksen, et koske pesiin, ennen kuin maaseutuasiamies tai paikallinen petovastaava  on käynyt tarkastamassa tuhon.


Ohjeet karhuvahingon sattuessa löydät Suomen mehiläistarhaajien (SML) sivulta.  Voit seurata karhutuhoilmoituksia myös SML:n ylläpitämästä  karhuvahinkokartasta.


Pesiä voi suojata karhuaidalla, joka toimii karhulle vähintään pelotteena. Tarhaajat saavat aitapaketin maksutta, lue ohje SML:n sivuilta.


Karhuvahinkokartalla olevat ilmoitukset vuodelta 2023.
(Lähde: https://hunaja.net/mehilaistarhaus/karhut/karhuvahinkokartta/?period=2024)

Hunajapakkaukset

Myyntiin tarkoitettujen hunajapakkausten punnitsemisesta on hyödyllisiä ohjeita SML:n sivulla. '


Jos kaksi yksityishenkilöä sopii keskenään kaupasta eikä kaupankäyntiä voi pitää esim. julkisena torikauppana, mittauslaitteiden varmennusta ei välttämättä tarvita. Mikäli myyt hunajaa julkisesti, on syytä varmentaa vaakasi. Tukesin sivuilta voita lukea lisätietoa vaakojen varmentamisesta. Varmennusväli on esimerkiksi kauppojen ja markettien vaaoille 3 vuotta ja polttoainemittareille 2 vuotta. Mittauslaite on varmennettava aina, jos mittaustulosten luotettavuutta on syytä epäillä.


Hunajapakkausten merkinnät on myös säännelty. Pakollisia merkintöjä ovat elintarvikkeen nimi, elintarvikkeen määrä, vähimmäissäilyvyys aika, alkuperämaa, varoitusmerkintä ja pakkaajan tiedot. Tutustu tarkempiin ohjeisiin SML:n sivuilla. 


Tolokun hunaja on yhdistyksemme käytössä oleva tuotemerkki